Itse tehdystä voitaikinasta valmistuu ne parhaat joulutortut. Valmiit tortut ovat ihanan rapeita, lehteviä ja ennen kaikkea maukkaita. Nämä tortut ovat vain aika huonoja säilymään, kun häviävät parempiin suihin ennätysvauhtia.
Taikinaa tulee kerralla melko paljon, mutta itse tykkään paistaa osan ja laittaa loput pakastimeen odottelemaan tulevia herkkuhetkiä. Sieltä on sitten kätevä napata sulamaan, kun torttuhimo iskee. Voitaikinan ohjeen olen saanut koulusta.
750g VOITA taikinan sisälle kaulittavaksi
500g vettä, mahdollisimman kylmää
50 g voita
ripaus suolaa
750g vehnäjauhoja + reilusti taikinan kaulintaan
Luumu, tai omena-kanelimarmeladia
tomusokeria
Luumu, tai omena-kanelimarmeladia
tomusokeria
Mittaa ensimmäisenä taikinan sisään kaulittava voi, sillä sen pitää temperoitua, eli lämmetä 16°C ennen taikinaan kaulitsemista. Paloittele voi n. 1cm siivuiksi. Asettele rasvapalat leivinpaperille neliön muotoon.
Lehtitaikinaa valmistettaessa ainekset sekoitetaan vain tasaiseksi, turhaa vaivaamista pitää välttää. Laita taikina kylmään, kunnes rasva on temperoitunut.
Kaulitse taikinasta noin puolet rasvalaattaa suurempi neliö. Aseta rasva kulmittain taikinan nurkkiin nähden.
Taittele taikina rasvan päällekulma kerrallaan kuvien mukaisesti, niin että rasva peittyy kokonaa.
Seuraava työvaihe on olennainen tämän tyyppisissä taikinoissa, painele taikina joka kohdasta huolellisesti kiinni rasvaan.
1. Tämän jälkeen alkaa kerrosten kaulitseminen taikinaan. Kaulitse taikina n. 1 cm paksuiseksi, suorakaiteen muoroiseksi levyksi.
2. Taittele taikina neljään osaan. Taita ensin molemmat päät kaksinkerroin kuvan osoittamalla tavalla (kuva 1.) Taita sitten koko taikina vielä kaksinkerroin (kuva 2.) Taittelutekniikan ideana on, että kaikki taivekohdat ei tule samaan kohtaan.
1. |
2. |
Lehtitaikina kaulitaan aina kerrosten suuntaisesti, kuvan osoittamalla tavalla.
3. Kauli taikina taas noin 1 cm paksuiseksi ja taittele uudelleen 4 osaan.
Anna taikinan levätä kylmässä n. 15 minuuttia.
Kaulitse taikina loppupaksuuteen n.0,5
cm, leikkaa neliöksi ja taittele tortuiksi.
Annostele torttuihin marmeladi, joko kahdella lusikalla, tai pursottaen.
Ennen paistamista voitaikina tuotteiden on hyvä olla kylmässä vielä pari tuntia.
Annostele torttuihin marmeladi, joko kahdella lusikalla, tai pursottaen.
Ennen paistamista voitaikina tuotteiden on hyvä olla kylmässä vielä pari tuntia.
Paista
tortut 200°C 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siivilöi jäähtyneiden torttujen pinnalle tomusokeria.
Leikkasin koko taikinan neliöksi, jonka jälkeen taittelin osan tortuiksi ja paistoin. Lopputaikinan laitoin rasiassa pakastimeen. Kerrosten väliin laitoin leivinpaperisuikaleet, ettei taikinapalat tarttuisi kiinni toisiinsa. Voitaikina soveltuu mys monen muuhun makeaan ja suolaiseen leivonnaiseen jos kaikkea taikinaa ei torttuihin saa tuhottua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti