Monille on varmaan tuttuja nämä purkitetut leivonta ainekset joululahjana, joista lahjan saaja sitten leipoo itse lisäten taikinaan esimerkiksi rasvan, kananmunat yms. Minusta nämä on todella kiva ja käytännöllinen lahjaidea, koska varsinkin jouluna syötävää on muutenkin. Purkitetut ainekset voivat odottaa kauemmin, kuin esimerkiksi valmiiksi leivottu kahvikakku. Yleensä näissä purkeissa on ainekset makeisiin leivonnaisiin, kuten muffinsseihin tai pikkuleipiin. Itse halusin kuitenkin purkittaa jotain suolaista. Tässäkohtaa muodostui ongelmaksi se, että kaikki suolaiset ohjeet on leipiä ja ne taas ei innostanut. Sitten löysin siemennäkkärit. Mahtava tuote purkitettavaksi, kun kaikki vain sekoitetaan ja laitetaan uuniin. Tänäjouluna purkkiin päätyy siis ainekset siemennäkkäreihin. Toki näitä voi leipoa ihan omaan herkutteluun, niinkuin minä aion tehdä, niin hyviä nämä olivat, kun koe-erän paistoin. Ohjeita tähän rouskuvanmakoisaan herkkuun on tarjolla runsaasti. Itse päädyin kinuskikissan sivuilta löytämääni
reseptiin.
Siemennäkkäri
2
dl ruisjauhoja, sekoita joukkoon 1 tl suolaa
½ dl
pellavansiemeniä
1 dl
seesaminsiemeniä
1 ½
dl kaurahiutaleita
½ dl
auringonkukansiemeniä
½ dl
kurpitsansiemeniä
4 dl
lämmintä vettä
2 rkl
öljyä
Mittaa
kuivat aineet yksi kerrallaan ylläolevassa järjestyksessä n. 6dl
vetoiseen kuivaan lasipurkkiin. Suppilo on kätevä apuri tässä purkittamisessa. Askartele purkin mukaan valmistus ohje. Kaada
purkin sisältö kulhoon, sekoita joukkoon vesi sekä öljy. Anna turvota n. 5
minuuttia. Taputtele tasaiseksi uunipellille esimerkiksi
kostutetuin käsin. Paista 200 asteessa ensin 10 minuuttia ja leikkaa sen
jälkeen paloiksi. Laita näkkäri takaisin uuniin ja paista vielä 30-40
minuuttia. Tarkkaile paiston aikana, ettei näkkäri pääse kärähtämään. Nauti
jäähtyneenä voin tai tuorejuuston kanssa. Purkin
voi sitten koristella mieleisekseen, kunhan laittaa mukaan valmistus
ohjeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti