25. helmikuuta 2016

Aurajuustopatongit


Aurajuustopatonki on vain jotakin niin hyvää. Ainakin jo sattuu olemaan vannoutunut aurajuustofani. Kauppojen paistopisteellä myydään näitä houkutuksia, mutta patongit voi leipoa myös itse. Saat patongeista hieman miedomman makuisia ja vähemmän suolaisia käyttämällä täytteessä myös tavallista juustoa raastettuna. Samalla ohjeella voit leipoa myös toista patonkisuosikkiani, valkosipulipatonkeja. Jätä tuolloin uoma painamatta kohonneeseen patonkiin. Sen sijaan voitele patongin pinta kevyesti vedellä ja ripottele reilusti valkosipulijauhetta.



Aurajuustopatongit 3 kpl

3 dl vettä
20 g hiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
½ tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

1 pkt aurajuustoa
n. ½ kananmuna

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon n. puolet jauhoista. Anna taikinan seisoa lämpimässä paikassa, kunnes se kuplii (n. 30 min). Mittaa taikinan joukkoon sokeri, suola, öljy sekä loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa, pehmeää, eikä tartu kiinni kulhoon tai käteen. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois.  Jaa taikina 3 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi. 


Painele pallot ohuiksi levyiksi. 



Taita vastakkaiset reunat taikinalevyn keskelle. 



Käännä taitokset taikinan sisälle ja ryhdy pyörittämään taikinasta tankoa, patonkia.


Voitele patonkipelti kevyesti ja nosta patongit pellille.


Anna patonkien kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa peitettynä. Lämmitä uuni 210 asteiseksi. Murusta aurajuusto kulhoon ja sekoita joukkoon sen verran kananmunaa, että aurajuustosta tulee jämäkkä tahna ja pystyt pursottamaan sitä. Annostele aurajuustoseos pursotinpussiin. 



Paina kämmensyrjällä patonkeihin uomat täytteelle. Pursota aurajuustotäyte uomiin. Paista 210 asteisesa uunissa 10-12 minuuttia. Jos käytät patonkipeltiä laita pelti uuniin ritilän päälle, tällöin patongin pohjasta tulee rapea.


Patonkipellillä saa paistettua pyöreäpohjaisia ja rapsakoita patonkeja, patonkipeltejä voi ostaa suuremmista ruokakaupoista, kuten Prismasta, omastani maksoin jokunen vuosi sitten 12€.  Patonkeja voi paistaa toki ihan tavallisellakin pellillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti