Ystävän päivä on jo kulman takana. Ystävää on kiva muistaa jollakin itsetehdyllä lahjalla. Näitä ihanan pehmoisia vanilja vaahtokarkkeja voi pakata kauniiseen sydän rasiaan, lahjan saaja ilahtuu taatusti. Vaahtokarkkien valmistus ei ole mahdotonta, kun noudattaa tarkasti ohjetta. Voit valmistaa samalla ohjeella erimakuisia vaahtokarkkeja, korvaa tällöin vanilja, aromi haluamallasi aromilla. Myös vaahtokarkkimassan värjääminen on mahdollista. Ohjeen näihin vaahtokarkkeihin otin Karkintekijän käsikirjasta.
Vaniljaiset vaahtokarkit
70
g kananmunan valkuaista
1
dl kylmää vettä
20
g liivatejauhetta
1
¼ dl kylmää vettä
400
g kidesokeria
150
g glukoosisiirappia
¼
tl suolaa
2
tl vanilja-aromia
reilusti
tomusokeria
Vuoraa
vuoka (23x33cm) kevyesti öljytyillä folioilla. Laita huoneenlämpöiset
valkuaisen suureen kulhoon.
Kaada 1 dl kylmää vettä pieneen kulhoon ja vatkaa liivatejauhe siihen. Jätä seos odotamaan, jotta vesi imeytyy jauheeseen ja liivate turpoaa.
Kaada 1 ¼ kylmää vettä keskikokoiseen, paksupohjaiseen
kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri, siirappi sekä suola.
Kuumenna seosta kovalla
keskilämmöllä, sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Pyyhi
sokeriroiskeet kattilan reunoista kostutetulla pullasudilla. Laita lämpömittari
kattilaan. Varmista, ettei mittari koske kattilan pohjaa, mutta on kuitenkin rittävän syvällä. Keitä sokerilientä
sekoittamatta, kunnes lämpömittari kohoaa 127 asteeseen.
Kun
sokeriliemi on n. 100 asteista aloita vatkaamaan valkuaisia, niiden tulisi olla kovaa vaahtoa, kun sokeriliemi saavuttaa 127 astetta.
Kun
sokeriliemi saavuttaa 127 astetta, nosta kattila pois liedeltä. Sulata liivate
mikrossa n.20 sekuntia.
Vatkaa sula liivate varovasti kuumaan sokeriliemeen.
Valuta
sokeriliemi hitaasti kulhon reunaa pitkin valkuaisvaahdon joukkoon, samalla
vatkaten.
Lisää joukkoon vanilja-aromi sekä mahdollinen väri, sekoita huolella.
Kaada
massa vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta öljytyin käsin. Anna
vaahtokarkkimassan tekeytyä rauhassa huoneenlämmösä, mielellään yön yli. Sokeri tahmaiset työvälineet puhdituu parhaiten, kun antaa niiden liota kylmässä vedessä.
Kun massa massa on valmis paloiteltavaksi, siivilöi leivonta alustalle reilusti tomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokerin päälle ja poista folio. Siivilöin vaahtokarkkilevyn pinnalle tomusokeria.
Öljyä suuri veitsi ja leikkaa vaahtokarkkilevy pitkiksi kapeiksi suikaleiksi. Itse kaadoin öljyä hiukan talouspaperille ja vetäisin vetsen öljytyllä paperilla jokaisen leikkauskerran välissä, leikkauspinnasta tuli siisti, eikä vaahtokarkki tarrannut veitseen kiinni.
Leikkaa suikaleet edelleen kuutioiksi.
Kierittele
vaahtokarkit tomusokerissa, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Säilytä
ilmatiiviissä rasiassa. Vaahtokarkit säilyvät korkeitaan kaksi viikkoa.
Taittelin sydänrasian erään askartelukirjan kaavalla. Löysin Kodinkuvalehden sivuilta kaavan samantyyliseen rasiaan, joten sinäkin voit pakata vaahtokarkkisi tällaiseen. Kannattaa laittaa karkit ensin muovipussiin ja vasta sitten rasiaan, etteivät ne pääse kuivumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti