Ostin
jonkin aikaa sitten Karkintekijän käsikirja. Blogista löytyykin jo yksi resepti
kyseisestä kirjasta, vaniljaiset vaahtokarkit. Tällä kertaa tein
vadelmatoffeita. Suutuntuma ja maku on kuin hedelmätoffeessa, todellista
herkkua siis hedelmätoffeiden ystävälle. Näiden makeisten tekeminen on lisäksi
hauskaa puuhaa, kun pääsee venyttelemään toffeemassaa. Tätä reseptiä voi
käyttää erimakuisten toffeiden valmistuksessa. Aromia vaihtamalla näistä saisi
esimerkiksi sitruuna, tai appelsiinitoffeita. Myös värin voi muuttaa makuun
sopivaksi. Voit tehdä toffeista yksivärisiä, tai raidallisia, niin kuin minä
tein. Yksiväristen makeisten valmistaminen on jonkin verran helpompaa, kuin raidallisten.
1
¼ dl vettä
300
g glukoosisiirappia
400
g kidesokeria
¾
tl suolaa
30
g (2rkl) voita
1
tl vadelma-aromia
30
g vaahtokarkkivaahtoa
hieman punaista väriä
Lisäsin kuvat erikoisemmista tuotteista tekstin loppuun.
Jos teet raidallisia vuoraa 2 vuokaa.
Kaada
vesi, siirappi, sokeri, sekä suola n. 3,5 litran kattilaan. Kuumenna kovalla
keskilämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut täysin. Pyyhi kattilan
seinämät puhtaaksi sokeriroiskeista kostutetulla voitelusudilla. Tämä estää
karkkimassan kiteytymisen. Kun seos alkaa kiehua, laita kattilaan lämpömittari.
Keitä seosta sekoittamatta, kunnes mittari näyttää 124 astetta. Jos pidät
kovemmista, kiinteistä toffeista keitä seosta 127 asteiseksi.
Reiällinen puulasta on kätevä teline lämpömittarilla, mittarin kärki ei osu kattilan pohjaan ja lämpötilaa on helppo seurata. |
Kun lämpötila on
saavutettu, nosta kattila liedeltä ja lisää voi sekä aromi. Sekoita tasaiseksi.
Kaada
seos vuokaan ja anna levitä. Jos teet raidallisia jaa seos puoliksi kumpaankin
vuokaan.
Nostele
levinneen massan päälle vaahtokarkkivaahto, jos teet raidallisia jaa se
puoliksi molempiin. Tiputtele massan päälle elintarvikeväriä, jos teet
raidallisia laita vuokiin eri
värit, tai värjää vain toinen, niin kuin
minä tein.
Anna
seoksen jäähtyä, kunnes reunat alkavat jähmettyä, 5-10 minuuttia. Nostele ohuen lastan avulla massa
reuna kerrallaan vaahtokarkkivaahdon päälle. Laita tässä vaiheessa kumihanskat
käteen ja öljyä ne kevyesti. Ota massa käteesi, ja vaivaa sitä, kunnes
vaahtokarkkivaahto (ja väri) on sekoittunut ja massa on tasaista.
Pidä massaa
kaksin käsin, vedä käsiä erilleen, jolloin massa venyy käsien välissä. Tuo
sitten kädet taikaisin yhteen, venytys, yhteen, venytys.. Aluksi massa valuu
käsistä, mutta venyttelyn myötä se jäähtyy ja on helpompi käsitellä. Jos teet
raidallisia karkkeja venyttele massoja vuorotellen, ettei kumpikaan ehdi jähmettyä.
Jaa massa(t) muutamaan osaan käsittelyn helpottamiseksi. Pyöritä pala toffeemassaa 1,5 cm tangoksi ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Jos teet raidallisia makeisia, pyöritä kumpaakin väriä yksi pala paksuksi tangoksi.
Kiedo tämän jälkeen tangot yhteen ja jatka pyörittämistä, kunnes tanko on sopivan paksuinen.
Kääri paloitellut vadelmatoffeet voipaperin paloihin, jolloin ne eivät tartu kiinni toisiinsa. En suosittele leivinpaperia, sillä se repeää huomattavasti herkemmin, kuin voipaperi.
Toffeet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa, huoneenlämmössä korkeintaan 2 viikkoa.
Vadelma-aromi, löytyy suurempien kauppojen leivontahyllyltä. |
Vaahtokarkkivaahto. löytyy suurempin kauppojen Amerikkahyllyltä. Itse löysin tätä Citymarketista. |
Geelimäinen elintarvikeväri, tähän ohjeeseen soveltuu yhtähyvin myös nestemmäinen väri. Löytyy kauppojen leivontahyllyltä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti