25. tammikuuta 2016

Spritsauspussin taittelu

Spritsauspussi on pieni leivinpaperista, tai voipaperista taiteltu tötterö, jolla voi pursotella pikkutarkkojakin koristeluita. Nämä on siitä käteviä kun leivinpaperia on aina kaapissa eikä tarvitse käyttää kertakäyttöistä pursotinpussia esimerkiksi vain muutaman koristeraidan tekemiseen. Nyt voit laittaa minigrip pussit syrjään ja ruveta pursottamaan pieniä koristeluja spritsauspusseilla.  Spritsauspussin taittelu on helppoa, kunhan pääsee jyvälle perus ideasta. Tyylejä taitteluun on monia, tässä on vaihekuvitettu ohje minun tyylistäni.


Leikkaa leivinpaperi/ voipaperi kulmittain halki. Jos tarvitset pieniä pusseja, leikkaa pienempiä kolmioita.


Ota toinen kolmioista ja asteta se eteesi pöydälle tylppä kärki alaspäin. Itse taittelen pussit kokonaan kädessä, mutta pöytää vasten taittelu voi olla aluksi helpompaa.


Taita oikean puoleinen nurkka kohti alakärkeä, kuvan mukaisesti.


Taita sitten toinen reina yli oikealle.


Vedä äsken taitettu sivu pussin ali, niin että kulma tulee näkyviin. Ota kulmasta kiinni ja vedä se pussin ympäri niin, että kaikki kulmat tulevat kohdakkain pussin alareunaan.


Ota sen jälkeen pussi käteesi, niin, että peukalot ovat pussin sisällä ja muut sormet ulkopuolella. Vedä pussin ulkopuolella olevilla sormilla päälimmäistä paperia itseesipäin ja työnnä samalla peukaloilla pussin kärkeen päin. Näin pussiin tulee terävä kärki, johon voit myöhemmin leikata sopivan kokoisen reiän.


Taita kakki alareunassa olevat lerpottavat kulmat pussin sisälle. Huolehdi, ettei pussin kärjessä oleva reikä pääse kasvamaan tässä vaiheessa. Jos niin käy, toista edellä oleva kohta.


Täytä pussi massalla, täytä enintään 2/3 pussin tilavuudesta, niin saat sen suljettua hyvien eikä pursottaessa pursua tavaraa väärästä päästä. Pyöräytä täytetyn pussin avonainen pää tiukalle kierteelle, älä leikkaa ylimääräistä pois.


Sitten vain pursottelemaan! :)

Ei kannata lannistua jos (kun) pussi ei ensiyrittämällä onnistu. Itselläni tämän taittelun sisäistäminen vaati aika monta yritystä ja paljon kärsivällisyyttä. Sitten kun näitä oppii taittelemaan, niin niitä pyöräyttää näppärästi aina kun tarvitsee. Omasta kokemuksesta voin todeta senkin, että monta kertaa taiteltu paperinpala on huomattavasti hankalampi saada taiteltua, kuin uusi ja sileä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti