25. huhtikuuta 2017

Pitaleivät


Pitaleivät, nuo kuumassa uunissa taskumaiseksi pullistuvat leipäset on helpompi valmistaa itse, kuin moni arvaakaan. Herkullisilla täytteillä höystettynä nämä vievät kielenkin mennessään.  Minulla on kokemusta useamman kerran mönkään menneistä pitaleivistä, jotka eivät nousseetkaan uunissa. Tällä reseptillä olen onnistunut jokakerta. Onnistuneiden pitaleipien leipominen ei siis ole ydinfysiikkaa, eikä vaadi ihan loputtomasti aikaakaan.  Resepti on täältä. Tällä reseptillä valmistuu kuusi pitaleipää.


3 dl vettä
20 g hiivaa
3 rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja

 Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liota hiiva siihen. Lisää öljy, sokeri sekä suola. Lisää  vehnäjauhot joukkoon vähitellen samalla alustaen. Taikina on pehmeää, mutta kiinteää eikä tartu käsiin. Kohota taikina liinan alla. Laita pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kuuteen yhtäsuureen osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli jauhotetulla alustalla ohuiksi n. 15 cm kiekoiksi. Ota kuuma pelti uunista ja ripottele siihen jauhoja. Huom. älä laita leivinpaperia. Nosta jauhotetulle pellille kolme leipää. Paista leivät pellillinen kerrallaan. Paista 250 asteisessa uunissa n. 5 min. kunnes leipien pinnalla on ruskeita laikkuja. Leikkaa leivän sivuun viilto ja täytä mieleisilläsi täytteillä. 













3 kommenttia:

  1. Moikka. Hyvännäköisiä pitaleipiä. Kokeilen reseptiä vappuna. :) Miksi ei saa käyttää leivinpaperia? T:Sini

    VastaaPoista
  2. Kiitos. :) Kun pitaleivät laitetaan suoraan kuumalle pellille ne nousevat parhaiten. Jauhojen ripottelu pellille edesauttaa nousemista. Ihana kuulla, että innostuit kokeileman reseptiä, makoisaa vappua! :)

    VastaaPoista
  3. Heippa, tein ohjeellasi juuri testierän pitaleipiä. Kauan nostatit taikinaa? Minusta leivistä tuli valtavan kokoisia, kuinka ohueksi kaulit leivät ennen uuniin laittoa? Lopputulos oli myös melko jauhoinen, ehkä pyörittelin kaulitsemisvaiheessa taikinaa liiaksi jauhoissa? Lopputuloksena kaksi kunnolla onnistunutta pitaleipää ja loput meneekin heti syötäviksi lounaskeiton kanssa, maku kuitenkin bueno! Testailu jatkuu, tavoitteena täydelliset juhannuspitat.. :D

    VastaaPoista