8. helmikuuta 2016

Perus pullataikina


Pulla on hyvin perinteinen leivonnainen. Tuoreen pullan tuoksu tuo monille rakkaita muistoja. Olen jo pidemmän aikaa etsinyt sitä täydellistä pullataikinan reseptiä. Olen kokeillut lukuisia versioita, sellaisia, joihin tulee kananmunaa ja sellaisia, joihin ei tule. Laskiaispullia silmällä pitäen päätin testata taas uutta pullataikinan reseptiä. Tälläkertaa kokeiluun päätyi Kakkutaikurin perus pullataikina. Voin todeta, että kokeilut pullataikinan osalta on ohi, sillä tämä on todella toimiva ohje. Tästälähtien leivon pullat aina tällä reseptillä. Pullista tuli niin pehmeitä ja kauniita muutenkin.


50g hiivaa
100g voita
3dl maitoa
1/2tl suolaa
1dl sokeria 
2tl kardemummaa
n. 8-9dl vehnäjauhoja
Kananmuna voiteluun
Raesokeria

Murenna hiiva kulhoon. Paloittele voi pieniksi paloiksi ja laita kattilaan maidon kanssa. Lämmitä, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä, kunes seos on kädenlämpöinen. Jos hiivan liottaa liian kuumaan taikinanesteeseen se tuhouhuu, eikä taikina kohoa. Kaada seos hiivan päälle ja liota hiiva nesteeseen. 
Lisää joukkoon sokeri ja anna sen sulaa nesteeseen. Lisää seuraavaksi kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaa ja sekoita. Jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina ei tartu enää kiinni kulhoon. Jätä taikina mielummin hiukan löysäksi, sillä liian jauhoisesta taikinasta tulee tiiviitä pullia, eikä ne kohoa kunnolla. Voit lisätä jauhoja leipomisvaiheessa, jos taikina tuntuu löysältä, tai on hankala käsitellä. Vaivaa taikinaa, kunnes siinä on hyvä sitko. Tämän voit tarkistaa ottamalla käteesi pienen palan taikinaa ja venyttämällä sitä. Jos taikinapallo ei veny, vaan katkeaa jatka vaivaamista.

Anna taikinan levätä leivinliinalla peitettynä n. 15 minuuttia. Kun taikina on levännyt kumoa se jauhotetulle pöydälle ja  jaa  kahtia. Pyörittele kummastakin taikinapalasta tanko ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi pulliksi. Pyörittele pullat ja nosta ne pellille kohoamaan. Peitä leivinliinalla. Anna pullien kohota n. 30 minuuttia lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Itse tykkään suihkutella vettä silloin tällöin kohotuksen aikana, huolehdi, että pullossa on ollut aina vai vettä. Paras olosuhde hiivataikinan kohoaimiselle on lämmin ja kostea paikka. 


Voitele kohonneet pullat kananmunalla, kananmunan joukkoon voi sekoittaa hieman vettä, jolloin voiteleminen on helpompaa. Ripottele pinnalle raesokeria.
Paista pullia 210 asteessa n. 10 minuuttia, käännä pelti tarvittaessa.Tämä on hyvä perus pullataikinan resepti. Samasta taikinasta onnistuu niin voisilmäpulla, kuin korvapuustitkin. Pullapitkoja tehdessä taikinasta kannattaa tehdä hieman napakampaa, kuin pikkupullia leipoessa, tällöin pitkot pysyvät paremmin muodossaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti