10. helmikuuta 2016

Vadelmatoffeet


Ostin jonkin aikaa sitten Karkintekijän käsikirja. Blogista löytyykin jo yksi resepti kyseisestä kirjasta, vaniljaiset vaahtokarkit. Tällä kertaa tein vadelmatoffeita. Suutuntuma ja maku on kuin hedelmätoffeessa, todellista herkkua siis hedelmätoffeiden ystävälle. Näiden makeisten tekeminen on lisäksi hauskaa puuhaa, kun pääsee venyttelemään toffeemassaa. Tätä reseptiä voi käyttää erimakuisten toffeiden valmistuksessa. Aromia vaihtamalla näistä saisi esimerkiksi sitruuna, tai appelsiinitoffeita. Myös värin voi muuttaa makuun sopivaksi. Voit tehdä toffeista yksivärisiä, tai raidallisia, niin kuin minä tein. Yksiväristen makeisten valmistaminen on jonkin verran helpompaa, kuin raidallisten. 1 ¼ dl vettä
300 g glukoosisiirappia
400 g kidesokeria
¾ tl suolaa
30 g (2rkl) voita
1 tl vadelma-aromia
30 g vaahtokarkkivaahtoa 
hieman punaista väriä 
Lisäsin kuvat erikoisemmista tuotteista tekstin loppuun.

Vuoraa korkeareunainen uunivuoka kevyesti rasvatulla leivinpaperilla.
Jos teet raidallisia vuoraa 2 vuokaa.
Kaada vesi, siirappi, sokeri, sekä suola n. 3,5 litran kattilaan. Kuumenna kovalla keskilämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut täysin. Pyyhi kattilan seinämät puhtaaksi sokeriroiskeista kostutetulla voitelusudilla. Tämä estää karkkimassan kiteytymisen. Kun seos alkaa kiehua, laita kattilaan lämpömittari. Keitä seosta sekoittamatta, kunnes mittari näyttää 124 astetta. Jos pidät kovemmista, kiinteistä toffeista keitä seosta 127 asteiseksi.

Reiällinen puulasta on kätevä teline lämpömittarilla, mittarin kärki ei osu kattilan pohjaan ja lämpötilaa on helppo seurata.

Kun lämpötila on saavutettu, nosta kattila liedeltä ja lisää voi sekä aromi. Sekoita tasaiseksi.
Kaada seos vuokaan ja anna levitä. Jos teet raidallisia jaa seos puoliksi kumpaankin vuokaan.


Nostele levinneen massan päälle vaahtokarkkivaahto, jos teet raidallisia jaa se puoliksi molempiin. Tiputtele massan päälle elintarvikeväriä, jos teet raidallisia laita vuokiin eri värit, tai värjää vain toinen, niin kuin minä tein.
Anna seoksen jäähtyä, kunnes reunat alkavat jähmettyä, 5-10 minuuttia. Nostele ohuen lastan avulla massa reuna kerrallaan vaahtokarkkivaahdon päälle. Laita tässä vaiheessa kumihanskat käteen ja öljyä ne kevyesti. Ota massa käteesi, ja vaivaa sitä, kunnes vaahtokarkkivaahto (ja väri) on sekoittunut ja massa on tasaista.Pidä massaa kaksin käsin, vedä käsiä erilleen, jolloin massa venyy käsien välissä. Tuo sitten kädet taikaisin yhteen, venytys, yhteen, venytys.. Aluksi massa valuu käsistä, mutta venyttelyn myötä se jäähtyy ja on helpompi käsitellä. Jos teet raidallisia karkkeja venyttele massoja vuorotellen, ettei kumpikaan ehdi jähmettyä. 


Jatka venyttämistä, kunnes siitä tulee vaikeaa ja massa pysyy hyvin muodossaan. Massaan muodostuu pitkiä uomia, joista tietää toffeemassan olevan valmista.Jaa massa(t) muutamaan osaan käsittelyn helpottamiseksi. Pyöritä pala toffeemassaa 1,5 cm  tangoksi ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Jos teet raidallisia makeisia, pyöritä kumpaakin väriä yksi pala paksuksi tangoksi. Kiedo tämän jälkeen tangot yhteen ja jatka pyörittämistä, kunnes tanko on sopivan paksuinen.Kääri paloitellut vadelmatoffeet voipaperin paloihin, jolloin ne eivät tartu kiinni toisiinsa. En suosittele leivinpaperia, sillä se repeää huomattavasti herkemmin, kuin voipaperi. 


Toffeet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa, huoneenlämmössä korkeintaan 2 viikkoa.

Vadelma-aromi, löytyy suurempien kauppojen leivontahyllyltä. 
Vaahtokarkkivaahto. löytyy suurempin kauppojen Amerikkahyllyltä. Itse löysin tätä Citymarketista.


Geelimäinen elintarvikeväri, tähän ohjeeseen soveltuu yhtähyvin myös nestemmäinen väri. Löytyy kauppojen leivontahyllyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti