6. helmikuuta 2016

Vaniljaiset vaahtokarkit


Ystävän päivä on jo kulman takana. Ystävää on kiva muistaa jollakin itsetehdyllä lahjalla. Näitä ihanan pehmoisia vanilja vaahtokarkkeja voi pakata kauniiseen sydän rasiaan, lahjan saaja ilahtuu taatusti.  Vaahtokarkkien valmistus ei ole mahdotonta, kun noudattaa tarkasti ohjetta. Voit valmistaa samalla ohjeella erimakuisia vaahtokarkkeja, korvaa tällöin vanilja, aromi haluamallasi aromilla. Myös vaahtokarkkimassan värjääminen on mahdollista. Ohjeen näihin vaahtokarkkeihin otin Karkintekijän käsikirjasta.


Vaniljaiset vaahtokarkit
70 g kananmunan valkuaista
1 dl kylmää vettä
20 g liivatejauhetta
1 ¼ dl kylmää vettä
400 g kidesokeria
150 g glukoosisiirappia
¼ tl suolaa
2 tl vanilja-aromia


reilusti tomusokeria


Vuoraa vuoka (23x33cm) kevyesti öljytyillä folioilla. Laita huoneenlämpöiset valkuaisen suureen kulhoon. 


Kaada 1 dl kylmää vettä pieneen kulhoon ja vatkaa liivatejauhe siihen. Jätä seos odotamaan, jotta vesi imeytyy jauheeseen ja liivate turpoaa. 


Kaada 1 ¼ kylmää vettä keskikokoiseen, paksupohjaiseen kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri, siirappi sekä suola.
Kuumenna seosta kovalla keskilämmöllä, sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Pyyhi sokeriroiskeet kattilan reunoista kostutetulla pullasudilla. Laita lämpömittari kattilaan. Varmista, ettei mittari koske kattilan pohjaa, mutta on kuitenkin rittävän syvällä. Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes lämpömittari kohoaa 127 asteeseen. 


Kun sokeriliemi on n. 100 asteista aloita vatkaamaan valkuaisia, niiden tulisi olla kovaa vaahtoa, kun sokeriliemi saavuttaa 127 astetta.


Kun sokeriliemi saavuttaa 127 astetta, nosta kattila pois liedeltä. Sulata liivate mikrossa n.20 sekuntia. 


Vatkaa sula liivate varovasti kuumaan sokeriliemeen. 


Valuta sokeriliemi hitaasti kulhon reunaa pitkin valkuaisvaahdon joukkoon, samalla vatkaten. Kun olet lisännyt sokerilien jatka vaahdottamista kovalla keskinopeudella, kunnes massa on paksua, kiiltävää ja valuu vatkaimesta hitaasti paksuna nauhana.
Lisää joukkoon vanilja-aromi sekä mahdollinen väri, sekoita huolella.

Kaada massa vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta öljytyin käsin. Anna vaahtokarkkimassan tekeytyä rauhassa huoneenlämmösä, mielellään yön yli. Sokeri tahmaiset työvälineet puhdituu parhaiten, kun antaa niiden liota kylmässä vedessä.


Kun  massa massa on valmis paloiteltavaksi, siivilöi leivonta alustalle reilusti tomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokerin päälle ja poista folio. Siivilöin vaahtokarkkilevyn pinnalle tomusokeria. Öljyä suuri veitsi ja leikkaa vaahtokarkkilevy pitkiksi kapeiksi suikaleiksi. Itse kaadoin öljyä hiukan talouspaperille ja vetäisin vetsen öljytyllä paperilla jokaisen leikkauskerran välissä, leikkauspinnasta tuli siisti, eikä vaahtokarkki tarrannut veitseen kiinni. Leikkaa suikaleet edelleen kuutioiksi. 
Kierittele vaahtokarkit tomusokerissa, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Vaahtokarkit säilyvät korkeitaan kaksi viikkoa.


 Taittelin sydänrasian erään askartelukirjan kaavalla. Löysin Kodinkuvalehden sivuilta kaavan samantyyliseen rasiaan, joten sinäkin voit pakata vaahtokarkkisi tällaiseen. Kannattaa laittaa karkit ensin muovipussiin ja vasta sitten rasiaan, etteivät ne pääse kuivumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti