4. tammikuuta 2016

Sitruuna- vaniljakääretorttu


Jouluherkkujen jälkeen tekee mieli jotakin raikasta. Minulla oli kaapissa rahkaa, ja lemon curdia, jotka piti käyttää pois. Niistä syntyi tämä ihanan raikas kääretorttu. Rahkan joukkoon lisäsin kermaa pehmentämään makua, ja vaniljakreemijauhetta parantamaan täytteen koossapysyvyyttä. Kääretorttu on itsessään todella nopea ja helppo valmistaa, mutta lemon curdin valmistus vie aikaa. Sen voi keittää jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi, sillä se säilyy mainiosti parikin viikkoa jääkaapissa. 


Lemon curd
2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
 ¾ dl sokeria
50 g voita

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta sitruunoiden kuori ja puserra mehu. Mittaa kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset sekä sokerit. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, kunnes se kiehahahtaa. Jatka keittämistä miedommalla lämmöllä, kunnes seos sakenee. (n. 5. minuuttia). Kaada seos kulhoon ja nosta kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes seos muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää pehmeä voi pieninä nokareina ja jatka vaahdottamista, kunnes seos on tasainen. Kaada tahna kannelliseen lasipurkkiin ja anna jähmettyä kylmässä parituntia. Valmis lemon curd säilyy jääkaapissa pari viikkoa.


Vaniljarahkatäyte
2 dl kermaa
1½ dl rahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
1 tl vaniljasokeria
tomosokeria

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka, vaniljakreemijauhe sekä vaniljasokeri. Lisää tomusokeria makusi mukaan, kunnes täyte on sopivan makeaa.

Kääretortupohja
5 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Kääntele tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja levitä tasaiseksi. Paista 200°C uunissa 5-7 minuuttia. 

Laita pöydälle valmiiksi leivinpaperi ja sirottele päälle sokeria.
Kumoa valmis kääretorttupohja sokerin päälle ja anna jäähtyä hetki.
 Ota leivinpaperi pois kääretortun päältä. Sivele lemoncurd jäähtyneelle pohjalle. Levitä päälle vielä vaniljarahkatäyte ja kääri rullalle leivinpaperia apuna käyttäen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti