16. tammikuuta 2016

Laskiaistötteröt


Laskiaispulla, tuo joka talven odotettu herkku, joka täytetään tyypillisesti mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Moni on varmasti tuskaillut, miten ihmeessä sen voi syödä niin, että kerma ei tursua jokapaikkaan. Viimevuonna, laskiaisen jälkeen näin jossakin kuvan laskiaistötteröstä, ontto pullasarvi, joka oli täytetty hillolla ja kermalla. Nyt laskiaisen lähestyessä päätin testata tätä laskiaispullan jalostettua versiota. Pulla oli todellakin helpompi syödä, kuin tavallinen. Ei tarvinnut jänniittää tursuavien täytteiden tahraavan jokapaikkaa, sillä ne pysyivät nätisti pullan sisällä. Pullat muotoillaan tötteröiksi foliosta muotoillun aihion ympärille. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös valmiita muotteja, mutta itse en ole niitä raaskinut ostaa.




Pullataikina
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria 
6-7 dl vehnäjauhoja
 25 g tuorehiivaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
75 g voita

kananmuna voiteluun
(mantelilastuja)
(raesokeria)

Täyte
mansikkahilloa
kermavaahtoa, maustamiseen sokeria ja vaniljasokeria

Lisäksi
Foliota tötteröiden motoiluun (tai valmiita muotteja)
Öljyä tötteröiden voiteluun

Tee pullataikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää mausteet ja kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen. vaivaa joukkoon pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta sekä kädestä. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpöisessä paikassa. Tee sillävälin foliotötteröt (12 kpl). Taita n. 40 cm pitkä foliosuikale 3 osaa pituus suunnassa. Rullaa taiteltu folio niin, että siitä muodostuu tötterö.
Voitele tötteröt öljyllä.


Muotoile kohotetusta taikinasta tanko ja jaa se 12 yhtäsuureen osaan. Rullaa paloista n. 50 cm pitkiä nauhoja ja kääri foliotötterön ympärille. Aloita kääriminen tötterön kärjestä niin, että sinne ei jää reikää. Huolehdi, että foliotötteröä jää taikinan alta näkyviin, sillä muuten sen poistaminen paiston jälkeen on hankalaa. Anna tötteröiden kohota lämpimässä paikassa. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja sekä raesokeria. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia. Anna tötteröiden jäähtyä hieman ennen folion poistamista. Nuo foliomuotit voi käyttää myöhemmin uudelleen, joten niitä ei kannata heittää hukkaan.



Sivele jäähtyneen pullan sisälle mansikkahilloa veistä apuna käyttäen. Pursota lopuksi tötterö täyteen kemaa. Nauti, ilman sotkua.






4 kommenttia:

  1. Oih nam ihania! Muistan nämä viime vuodelta, saapa nähdä jos koitan itsekin tällä kertaa tötteröitä. Ihanan herkullisia kuvia sinulla!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta kommentistasi! Uusi muotoilu tuo kivasti vaihtelua perinteiseen laskiaispullaan.

    VastaaPoista
  3. Näitä pitää tehä laskiaiseks! :D
    Jospa mieki saisin syötyä siististi ;)

    VastaaPoista
  4. Kannattaa tehä, kerran mieki onnistuin syömään sotkematta ni pitäs onnistuu muiltaki. ;)

    VastaaPoista