18. tammikuuta 2016

Pataleipä, maailman helpoin leipä



Tuntuu, että nykyään kaikki paistavat pataleipiä. Eikä ihme, onhan leipä niin helppo valmistaa.  Minäkin halusin tehdä pataleivän ja kyllä kannatti, leivästä tuli niin rapsakka pintainen ja maukas.  Ohjeita on tarjolla valtava määrä, tämän leivän leivoin Annin reseptillä. Pataleipä ei varmasti ole viimeinen laatuaan, sillä mikä onkaan parempaa, kuin tuore leipä aamupala pöydässä. 
Pataleivän leipomista ei tarvitse hylätä sen takia, ettei omista kannellista pataa sillä leivän voi paistaa ihan tavallisessa kattilassa. Oman leipäni paistoin kermasaven uunivuoassa, kantena käytin sopivan kokoista kattilan kantta.


Pataleipä 

3,5 dl vettä

3 dl vehnäjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä (kurpitsa, auringonkukka)
0,5 tl kuivahiivaa
1-1½ tl suolaa
öljyä



Sekoita kuivat aineet kulhossa. Itse käytin 6 dl vehnäjauhoja, sämpyläjauhojen puuttessa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada jauhoseokseen. Älä vaivaa, sekoita vain tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön (12-24 tuntia). Mitä kauemmin annat taikinan seistä, sen maukkaampia leivistä tulee. Minulla taikina odotti pöydällä 7 tuntia ja leipä oli oikein maukasta.



Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä talouspaperia apuna käyttäen.
Nosta taikina kuumaan pataan, tee viiltoja leivän pintaan ja ripottele jauhoja koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia ilman kantta.
Ota pata pois uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua. 



Makoisia hetkiä pataleivän parissa!

4 kommenttia:

  1. Tätä täytyy testata heti!
    Pitänee malttaa odottaa huomiseen maistiainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti testata! Kerrohan sitten testitulokset. :)

      Poista
  2. Kannatti kokeilla! Niin helppo että ehtii kiireenkin keskellä tekasta ja mikä parasta, maistuu hyvältä :D
    Eikun uutta annosta tekemään :)

    VastaaPoista
  3. Huippu jos tykkäsittä! Kannattaa testailla erilaisia versioita myös, taikinan sekaan voi laittaa juustoraastetta mikä tekee leivästä vielä mehevämmän. :)

    VastaaPoista