25. tammikuuta 2016

Runebergintortut



Runebergin tortuttuihin on olemassa jos jonkinlaisia variaatioita. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa reseptiä, jolla näitä joka talven odotettuja herkkuja voi valmistaa. Jotkut tykkäävät laittaa taikinaan appelsiinin kuorta, joidenkin mielestä niihin ei missään nimessä saa laittaa kardemummaa. Monet tykkäävät kostuttaa runebergintortut punssilla tai manteliliköörillä. Myös torttujen koristelussa on kaksi mielipidettä, perinteisesti  kuorrute on valkoinen, mutta jotkut tykkäävät siitä enemmän vaaleanpunaisena. Minä olen leiponut näitä herkkuja aina samalla ohjeella, ohje on kotitalouden kirjastani ja sillä tulee omasta mielestäni kaikista parhaat runebergintortut. Minusta runebergintorttuihin kuuluu olennaisesti kardemumma, mantelin laitan aina rouheena, sillä pidän purutuntumasta tortuissa. Hyvät tortut eivät kostutusta kaipaa, sillä ne on meheviä sellaisenaa. Ohjeesta tulee n. 12 runebergintorttua.




100g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa
½ dl korppujauhoja tai piparinmuruja
½ dl mantelirouhetta
½ dl kermaa tai maitoa

½ dl tomusokeria
vajaa 1 tl vettä
vadelmamarmeladia


Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna ja vaahdota huolella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada taikinan joukkoon. Lisää lopuksi kerma ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina vuokiin. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ennen koristelua. Pursota vadelmamarmeladi jokaisen tortun keskelle. Tee tomusokerista ja vedestä jämäkkä, mutta pursotettava kuorrute. Jos kuorrute on kovin löysää lisää hieman tomusokeria. Tee spritsauspussi ja laita kuorrute pussiin. Purota kuorrutuksesta rengas vadelmamarmeladin ympärille.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti