11. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 11: Karjalanpiirakat


Tänään joulukalenterissa on vuorossa suolaiset jouluherkut. Karjalanpiirakat kuuluvat meillä olennaisesti joulupöytään, kuin myös muihinkin juhliin. Siksi haluan jakaa teille piirakoiden ohjeen juuri joulukalenterissa. Piirakoiden leipominen on työlästä ja aikaavievää varsin alussa, kun rypyttämiseen ei ole tullut vielä rutiinia. Siksi piirakoiden leipominen pakastimeen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Kun pakastetut piirakat lämmittää uunissa ennen tarjoilua, niistä tulee tuoreen oloisia. Tällä ohjeella valmistuu n. 30-35 piirakkaa riippuen niiden koosta.Riisipuuro
6 dl vettä
3 dl puuroriisiä 
1,4 l maitoa
2 tl suolaa


Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua välillä sekoitellen n. 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi n. 40 minuuttia. Mausta suolalla.

Anna puuron jäähtyä enne  piirakoiden leipomista.Kuoritaikina
2 dl vettä
1 ½ tl suolaa
1 rkl öljyä
1 ½ dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja


voisulaa piirakoiden voiteluunMittaa kuoritaikinan ainekset kulhoon ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina muutamaan osaan työskentelyn helpottamiseksi. Pyöritä taikina n. 2cm paksuksi tangoksi ja leikkaa tangosta n. 2cm paloja. Pyörittele palat palloiksi ja litistä pallot kakkaroiksi jauhotetulla pöydällä. Peitä kakkarat muovilla, etteivät ne pääse kuivumaan. Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Jauhojen kanssa ei kannata säästellä, sillä jauhojen päällä kuoret on huomattavasti helpompi kaulia. Pinoa kuoret limittäin pöydälle, laita jokaväliin runsaasti jauhoja, ettei kuoret tartu kiinni toisiinsa. Peitä kuoret muovilla. 
Karistele kuorista enimmät jauhot pois. Pursota puuroa kuoren keskelle soikion muotoon. Voit levittää  puuroa myös veteen kostutetulla veitsellä. Piirakoiden rypyttämiseen on kaksi tapaa, joista toinen on oman kokemuksen mukaan aloittelijalle helpompi. Rypyttäminen tapahtuu etusormilla, peukalot tukevat takana.  Tapa 1. Taita kuori molemmilta sivuilta puuron päälle, puuroa jää näkyviin n. 1 cm. Aloita rypyttäminen piirakan keskeltä ja etene päätyä kohden. Käännä piirakka ympäri ja rypytä toinen pää samoin. Tapa 2. Aloita rypyttäminen piirakan päädystä ja rypytä suoraan loppuun asti. Tämä tapa on nopeampi, mutta aluksi haastavampi.Paista piirakoita jauhotetulla pellillä 250-275 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniin värisiä ja rapeita. Voitele kuumat piirakat voisulalla. Jos pakastat piirakat voitele ne vasta pakastuksen jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti