7. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 7: Joulutoffeet


Joulukalenterin seitsämännestä luukusta löytyy ihania, mausteisia joulutoffeita. Toffeet kauniiseen rasiaan pakattuna ovat paitsi mainio joulumuistaminen myös herkullinen pimentyvinä iltoina nautittavaksi viltin alla. Toffeiden ohje on Karkintekijän käsikirjasta.




Joulutoffeet
1 kanelitanko
4 kokonaista mausteneilikkaa karkeasti rouhittuna
ripaus maustepippuria 
1,6 dl kuohukermaa
50 g voita kahteen osaan jaettuna
150 g glukoosisiirappia
200 g sokeria
½ tl suolaa
1 tl vanilja-aromia

Mittaa kattilaan kanelitanko, neilikat, maustepippuri, kerma sekä puolet voista. Kuumenna seosta keskilämmöllä kiehuvaksi. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä tiiviillä kannella ja anna seistä puoli tuntia, jolloin aromit saavat tekeytyä rauhassa. 

Kaada glukoosisiirappi ja kidesokeri toiseen kattilaan ja kuumenna kovalla keskilämmöllä. Keitä sekoitellen, kunnes sokeri liukenee ja seos alkaa kiehua. Peitä kattila kannella ja anna kiehua 4 minuuttia, jolloin kattilan reunoihin takertuneet sokerikiteet liukenevat muuhun seokseen. 

Ota kansi pois ja upota lämpömittari liemeen. Jatka sokeriliemen keittämistä, kunnes mittari näyttää 160 astetta. Kaada sitten lämmin kermaseos siivilän läpi sokeriliemeen. Mausteiden pitäisi jäädä siivilään. Tässä vaiheessa seos kuplii, roiskuu ja jäähtyy samalla. Keitä toffeemassaa säännöllisesti sekoitellen, kunnes lämpömittari näyttää 121 astetta. Tässä lämpötilassa toffeista tulee pehmeän sitkeitä. Voit halutessasi keittää toffeemassaa 124 asteiseksi, jolloin saat kiinteämpiä toffeita. 

Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita massaan loppu voi, suola sekä vanilja-aromi. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun ja öljyttyyn vuokaan, itse käytin tähän tarkoitukseen pestyä 1½ litran maitopurkkia, josta leikkasin toisen leveistä sivuista pois. Vuoan kokoa muuttamalla saat eri korkuisia toffeita. Anna toffeen kiinteytyä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli. Kun massa on jähmettynyt ota se pois vuoasta ja paloittele terävällä veitsellä. Kääri toffeepalat yksittäin voipaperiin, jolloin ne eivät tartu kiinni toisiinsa, eikä tarjoiluastiaan/ lahjarasiaan. Käärittynä toffeet säilyttävät myös muotonsa paremmin. Toffeet säilyvät ilmatiivisti pakattuna huoneenlämmössä korkeintaan pari viikkoa.





1 kommentti: