9. joulukuuta 2015

Kuusi, joka maistuu korvapuustilta


Jokunen aika sitten törmäsin you tubessa videoon, jossa tehtiin kuusipulla. Videon pullaan tuli täytteeksi nutellaa. Kuusipulla muistuttaa kovasti tähtipullaa, joka on ollut leivontamaailmassa kovassa suosiossa viimeaikoina. Olen itsekkin tehnyt tähtipullan, johon laitoin täytteeksi mansikkamarmeladia. Kuusen täytteeksi laitoin korvapuustinkin väliin tulevan voin sekä kanelisokerin. Taikinan ohje on kakkutaikurin blogista, josta löytyy myös vaihekuvitettu ohje tähtipullan tekemiseen.


Kuusipulla

50g hiivaa
3dl kylmää maitoa
1.5 dl sokeria
100g voisulaa
1tl suolaa
1tl kardemummaa
n. 8-10 dl jauhoja

n. 50 g pehmeää voita
sokeria
kanelia

1 kananmuna
raesokeria

Vettä 
tomusokeria 

Liota hiiva kylmään maitoon, lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma sekä voi. Lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu kiinni. Jos teet taikinan yleiskoneessa voit vaivata kaikiki ainekset kerralla taikinaksi.

Jaa taikina suoraan ilman kohotusta neljään yhtäsuureen osaan. Kaulitse yksi taikinapala kolmiksi ja nosta pellille.


 Levitä kolmiolle kolmasosa voista ja ripottele päälle kanelisokeri. Kauli seuraava taikinapala samankokoiseksi kolmioksi ja asettele edellisen päälle. Voitele voilla ja ripottele kanelisokeri. Kauli loputkin taikinapalat kolmioiksi ja laita väliin voi sekä kanelisokeri. 

Kuusen muodostus:
Tee taikinaan hennot merkkiviivat ylhäältä alas n. 1,5 cm "kuusen" kärjen molemmin puolin. Leikkaa kolmion kannasta palat, mutta jätä merkkiviivojen kohdalta leikkaamatta, tästä tulee kuusen runko. Leikatuista paloista voi kiepauttaa vaikka kierrepullat.


Merkitse seuraavaksi kuusen oksat. Vedä viivat kuusen rungosta reunalleppäin reilun sentin välein toisistaan. 


Leikkaa  "oksat" viivoja pitkin.
Kierrä nauhoja kaksi kierrosta, jonka jälkeen kuusen pitäisi näyttää alakuvien mukaiselta.
Kohota kuusi hyvin, voitele kananmunalla ja ripottele oksille raesokeria.
Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.Tee vedestä ja tomusokerista kuorrutus koristenauhoja varten. Kun pulla on jäähtynyt koristele kuusi nauhoilla. Viimeistele kuusi siivilöimällä pinnalle hieman tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti