27. joulukuuta 2015

Käpykakku


 Olen tehnyt käpykakkuja kerran koulussa ollessani ja halusin leipoa sellaisen jouluksi kahvipöytään. Perinteisesti käpykakku täytetään suklaakreemillä sekä mansikkahillolla ja kuorrutetaan marsipaanilla. Itse en välitä rasvakreemistä, enkä marsipaanista, joten täytin kakun kaakaokermalla ja kuorrutin itsetehdyllä suklaamassalla. Käpykakun valmistus on helpompaa, kuin miltä näyttää.


Kakkupohja (20 cm)

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kakkupohjan ohje on kakkutaikurin blogista, sieltä löytyy näppärä taulukko erikokoisiin kakkupohjiin. Kyseisellä ohjeella pohjan on onnistuneet joka kerta.

Muotoiltava suklaamassa

100g suklaata (maito, tai tummaasuklaata)
½ dl glukoosisiirappia

Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata n. 30 sekunin erissä, kunnes suklaa on tasaista ja juoksevaa. Sekoita suklaata jokavälissä niin se sulaa tasaisesti. Kaada suklaasulan joukkoon glukoosisiirappi ja sekoita kunnolla. Kääri massa kelmuun ja anna seistä huoneenlämmössä muutama tunti tai yön yli. Jos massa on liian jäykkää pehmittele sitä käsissäsi. Suklaamassan ohjeen löysin täältä.

Täyte

maitoa
vaniljasokeria
mansikkahilloa
2½ dl kermaa
kaakaojauhetta
tomusokeria

Vaahdota kerma ja mausta se tomusokerilla, vaniljasokerilla sekä kaakaojauheella. Sekoita maidon joukkoon vaniljasokeri. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta ensimmäinen kerros vaniljamaidolla ja täytä mansikkahillolla ja kaakaokermalla. Laita toinen kerros päälle, kostuta ja täytä samoin. Laita viimeinen kerros paikalleen ja kostuta. Leikkaa kakku kävyn muotoon, alakuvan mukaisesti. Nosta leikatut palat kakun päälle ja muotoile kuperaksi. Levitä loppu kerma kakun pinnalle.


Kauli suklaamassa tomusokerin päällä 2-3mm paksuiseksi. Nosta massa kakun päälle niin, että se peittää kakun jokapuolelta.


 Painele massa siististi kakun pintaa vasten ja leikkaa ylimääräinen pois.



Käpykakulle ominainen ulkonäkö saadaan saksilla leikkaamalla. Pidä saksia n. 45 asteen kulmassa kakkuun nähden. Aloita leikkaamaan kävyn kuviointi kannasta ja etene rivi kerrallaan kohti kärkeä.



 Koristele kakku lopuksi siivilöimällä pinnalle tomusokeria.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti