18. joulukuuta 2015

Kuusimarengit


Tein Puolukkatahnaa kinuskikissan ohjeella. Reseptissä käytetään vain keltuaiset, joten valkuaisille piti keksiä jotakin muuta käyttöä. Tässä joulun alla olen nähnyt kuvia kuusen muotoon pursotetuista marengeista ja päätin tehdä niitä. Marengin ohjeen nappasin täältä. Lisäsin alkuperäiseen reseptiin vihreän värin, sillä halusin saada kuusistani vihreitä. Kuuset olivatkin vihreitä, ennen uunia. Paistoin marenkikuuset leivinuunissa jälkilämmöllä. Uunissa taisi olla hieman liian kuuma, niin kuusista katosi väri. Minusta nämä lumiset kuusetkin näyttävät oikein kivoilta, joten värin lisääminen marenkimassaan ei ole välttämätöntä.


  4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl maissitärkkelystä
(vihreää väriä)
(nonparelleja koristeluun)

Vaahdota valkuaisia hetki pelkästään. Lisää sitten sokeria muutamassa erässä, anna marengin vaahtoutua lisäyksien välissä. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Sekoita joukkoon maissitärkkelys. Lisää vihreää väriä vähän kerrallaan, kunnes massa on sopivan väristä. Käytin itse nestemäistä väriä, mutta suosittelen pastaväriä, sillä sitä uskaltaa laittaa enemmän, jolloin saa vihreämmän lopputuloksen. Vaahdota massaa vielä hetki värin lisäämisen jälkeen.

Kuuset näyttivät ennen paistoa tältä, uunissa niiden päälle tuli peittävä lumikerros, värin kadottua jonnekkin.

Annostele massa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Itse käytin tätä. Kuusien pursotus on helppoa. Pursota ensin iso tähti, suoraan ylhäältäpäin. Pursota sitten päälle hieman pienempi ja päällimmäiseksi vielä pienempi tähti. Kuuset voi koristella tässä vaiheessa ripottelemalla niihin pienillä nonparelleja. Latvaan voi laittaa koristeeksi vielä tähti nonparellin. Minulla ei kaapissa nonparelleja ollut, niin en sitten näitä koristellut.
Kuivata kuusia n.100 asteisessa uunissa. Valmis marenki irtoaa siististi leivinpaperista ja on kevyt. Marengin kypsymis aika vaihtelee 1 tunnista 1½ tuntiin. Kun marengit on valmiita avaa uunin luukku raolleen ja jätä ne jäähtymään uuniin. 


Valmiit marengit säilyvät kuivassa paikassa huoneenlämmösä kauan, elleivät tule syödyksi heti. Näitähän voi sitten käyttää vaikka jouluisen juustokakun koristeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti