30. heinäkuuta 2016

Vadelmaristikot


Vadelmaristikot on keksimäisiä rapeita leivoksia, joissa maukkaan mantelipohjan päälle levitetään reilusti vadelmamarmeladia. Osa pohjataikinasta säästetään leivoksien koristeluun. Vadelmaristikoiden ohje on vanhasta, Leipominen on ihanaa kirjasta. Tuota kirjaa tuli selattua pienenä ahkerasti, tuolloin vain haaveilin, mitä kaikkea kirjasta haluaisinkaan leipoa. Muokkasin alkuperäistä ohjetta hiukan, jätin taikinasta kanelin ja neilikan pois ja laitoin pelkän keltuaisen sijasta kokonaisen kananmunan. Jätin leivokset myös ilman kananmuna voitelua, sillä minusta ne eivät kaivanneet sellaista. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan vadelmaristikoita, jos pitää mantelin mausta ja vadelmasta. Paistoin vadelmaristikot n. 9 cm tartalettivuoassa ja taikinasta tuli 9 leivosta.


175 g manteleita jauhettuna
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
125 g pehmeää voita

n. 200 g vadelmamarmeladia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kulhoon kananmuna sekä voi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia. Voitele tartalettivuoat kevyesti. Painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille. Säästä n. 1/3 taikinasta pintaristikoita varten. Lusikoi vuokiin vadelmamarmeladia ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Kaulitse loppu taikina ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi. Asettele nauhoista ristikoita vadelmamarmeladin päälle. Paista vadelmaristikoita 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna leivosten jäähtyä vuoissa ja irroita ne sitte varovasti.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti