13. kesäkuuta 2016

Portugalilaiset vanukasleivokset



Nämä pienet suupalan kokoiset leivokset on valloittavan suloisia. Leivoksissa on pikavoitaikinasta tehty taikinakuppi joka täytetään herkullisella vanukasmaisella täytteellä ja paistetaan kuumassa uunissa. Vanukas täyte on samettisen pehmeä ja sulaa suussa. Siinä maistuvat sitruuna, vanilja sekä hunaja, joka tuo leivoksiin myös makeutta. Meillä ainakin nämä saavuttivat suuren suosion. En voi kuin suositella näitä pieniä herkkupaloja. Kinuskikissa oli paistanut leivokset minimuffinipellillä, mutta koska minulla ei sellaista ole paistoin leivokset pikkuruisissa paperisissa makeisvuoissa. Ohjeesta tulee n. 30 suupalan kokoista leivosta.


Pohja
4 dl vehnäjauhoja
5 ½ rkl kylmää vettä
150 g voita

Vanukastäyte
3 dl täysmaitoa
½ dl maissitärkkelystä
1 ½ dl juoksevaa, tai pehmeää hunajaa
2 tl vanilja-aromia/ 1 vaniljatangon siemenet
 1 sitruunan kuori raastettuna
4 keltuaista


Nypi vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää loppuvaiheessa vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
Sekoita maissitärkkelys ja maito kattilassa. Lisää joukkoon hunaja, vanilja sekä sitruunankuori raaste. Kuumenna seos kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki ja lisää ne vispilällä seokseen samalla voimakkaasti vatkaten. Nosta kattila takaisin liedelle. Sekoittele miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia, kunnes kiisseli muuttuu paksummaksi. Älä anna seoksen kiehua.
Jaa pohjataikina pieniin paloihin ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinaa oli hieman liikaa suhteessa täytteeseen. Lusikoi vanukastäytettä kuppeihin. Paista 250 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia, kunnes vanukkaan pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti