18. elokuuta 2016

Mehevät porkkanasämpylät


Mikä sen parenpaa, kuin tuore vielä lämmin sämpylä aamupalaksi. Varsinkin nyt kun syksy sateineen on nurkan takana kaipaa jotain piristystä aamuihin. Tällä ohjeella valmistuu pari pellillistä meheviä ja maistuvia porkkanasämpylöitä. Mielestäni porkkana kuuluu laittaa sämpylätaikinaan ehdottomasti soseena, jolloin sämpylöistä tulee ihanan meheviä ja kauniin värisiä. Porkkana myös maistuu koko sämpylässä. Näiden sämpylöiden leipominen on ihanan helppoa, kun työläs ja aikaa vievä pyörittelyvaihe jää kokonaan pois. Alkuperäinen ohje on täältä, mutta muokkasin sitä hiukan mieleisemmäksi.



50 g hiiva
7 dl vettä
1 rkl suolaa
1 dl öljyä
2 rkl siirappia
3 dl porkkanasosetta, n. 3 porkkanaa
7 dl kaurahiutaleita 
7 dl sämpyläjauheita
7 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy sekä siirappi. Sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon porkkanasose, sekä kaurahiutaleet. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten. Taikinan kuuluu jäädä hiukan löysäksi ja tahmaiseksi. Vaivaa taikinaa vielä jauhojen lisäyksen jälkeen hetken aikaa. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja peitä pyyhkeellä. Anna taikinan levätä pöydällä 15 minuuttia. Jaa taikina sen jäkeen kahteen osaan. Pöyrittele taikinasta paksuhko tanko. Litistä tankoa hiukan ja  leikkaa sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille ja kohota n. 30 minuuttia peitettynä. Paista 225 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia, kunnes sämpylät saavat pintaan ja pohjaan väriä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti