5. huhtikuuta 2016

Merisuolatoffeet


Nämä herkulliset toffeet on täydellinen yhdistelmä suolaista ja makeaa. Pehmeät, täyteläisen makuiset ja aavistuksen sitkeät toffeet kruunataan suolahipuilla. Suola korostaa toffeen makua. Ohje näihin toffeisiin on Karkintekijän käsikirjasta. Ohjeesta tulee reilusti toffeita, olen itse tehnyt puolikkaita annoksia. Kirjoitin alle kuitenkin kokonaisen ohjeen, josta voi sitten pienentää mieleisekseen.


4 ¾ dl kuohukermaa
150 g kondensoitua maitoa
1 tl suolaa
1 ¼ dl vettä
600 g glukoosisiirappia
400 g kidesokeria
100 g huoneenlämpöistä voita kuutioina

Merisuolahiutaleita, tai sormisuolaa koristeluun

Vuoraa vuoka (23cm x 23 cm) kevyesti rasvatulla leivinpaperilla. Mittaa  pieneen kattilaan kerma, kondensoitu maito ja suola. Kuumenna seos keskilämmöllä, välillä sekoitellen kiehuvaksi. Ota kattila pois liedetä ja peitä kannella, jotta seos pysyy lämpimänä. Mittaa n. 3,5 litran kattilaan vesi, glukoosisiirappi sekä kidesokeri. Kuumenna seosta kovalla keskilämmöllä ja sekoittele, kunnes sokeri liukenee ja seos on tasaista. Pyydi kostutetulla voitelusudilla sokeriroiskeet kattilan laidoista, ettei seos kiteydy.  Upota lämpömittari liemeen (huolehdi kuitenkin, ettei se koske kattilan pohjaa, jolloin lämpötila ei ole todellinen. Jatka keittämistä sekoittamatta, kunnes lämpömittari näyttää 121 astetta. Lisää kattilaan voi kuutiot sekä lämmin kermaseos. Hämmennä sekaisin.


 Nosta kattila takaisin liedelle ja keitä sekoitellen, kunne seos saavuttaa 118 astetta ja massa muuttuu kullanruskeaksi (n. 30 minuuttia). Varo keittämästä liikaa, jolloin toffeista tulee kovia.


 Kaada toffeemassa vuorattuun vuokaan. Anna toffeemassan jähmettyä huoneenlämmössä kiinteäksi, vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli. Kun massa on jähmettynyt, paloittele se terävällä veitsellä kuutioiksi. Ripottele toffeekuutioiden pinnalle hiukan suolahippuja. Toffeet tarttuvat  helposti kiinni toisiinsa, joten ne kannattaa kääriä voipaperiin. Merisuolatoffeet säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa  korkeintaan 2 viikkoa. ( Ei ole vaaraa, että kerkeäisivät yli ikäisiksi, niin herkullisia nämä ovat.)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti