24. huhtikuuta 2017

Munkit


Munkit kuuluvat olennaisena osana vappuun, mutta yhtälailla niitä voi herkutella muulloinkin. Tuo sisältä ihanan pehmeä, pinnasta hieman rapea sokeroitu herkku on vastustamaton, varsinkin kylmän siman kanssa. Munkkien leipominen saattaa askarruttaa olemassa olevan tulipaloriskin, tai uppopaistamisesta syntyvän rasvankäryn vuoksi. Paloturvallisuus onkin syytä ottaa huomioon varaamalla kattilan kansi lähettyville, jolla mahdollisen palon saa tukahdutettua. Kuumaan öljyyn ei missään tapauksessa saa laittaa vettä. Myös liesituuletin on hyvä sammuttaa. Suosittelen kuitenkin lämpimästi leipomaan munkkeja edes kerran vuodessa, vappuna sillä niin herkullisia ne ovat. Tällä reseptillä valmistuu n. 15 munkkia. Jos aiot pakastaa munkit, sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.
2 ½ dl vettä
25 g hiivaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
½ tl suolaa
50 g huoneenlämpöistä voita
2 tl kardemummaa
8-9 dl vehnäjauhoja

n. 1 l öljyä paistamiseen
sirosokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kardemumma sekä kananmuna ja sekoita. Lisää osa jauhoista ja vaivaa taikinaksi. Lisää rasva vaivaamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa eikä tartu käsiin tai kulhoon. Parhaaseen lopputulokseet pääset yleiskoneella, jolloin taikinaan syntyy riittävä sitko. Kun taikinaa on vaivattu tarpeeksi kauan siitä pitäisi pystyä venyttämään ohut, läpinäkyvä kalvo ilman että siihen tulee reikiä. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, n. 40 min.

 Pyörittele taikinasta tasapaksu tanko ja paloittele tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele palloiksi ja nosta öljytylle alustalle kohoamaan. Öljy estää munkkeja tarttumasta alustaan, jolloin kohonneet munkit on helppo nostaa paistumaan. Kohota munkkeja n. 40 min. Munkkien kohotessa valmistele paistopaikka. Vuoraa yksi vati talouspaperilla. Kaada toiseen sirosokeria, kolmas odottelee valmiita munkkeja. Varaa myös kattilan kansi, jos öljy pääsee kuumumaan liikaa. 


Kuumenna öly kattilassa 175-180 asteiseksi, jos käytössäsi ei ole lämpömittaria testaa öljyn lömpötilaa pienellä palalla taikinaa. Jos öljy alkaa tirisemään ja taikina saa melko pian väriä on öljy riittävän lämmin. Turhan kuumalla öljyllä munkeista tulee tummia ja ne voivat jäädä sisältä raaoiksi. Tee munkkien keskelle reikä painamalla etusormi läpi. Pyörittele munkkia kummankin käden etusormilla, jolloin munkki venyy ja reikä suurenee. Huomioi, että reikä kutistuu melko paljon paiston aikana joten se saa olla suuri tässävaiheessa. Nostele muutama munkki kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista yksi puoli kerrallaan, älä kääntele välissä. Kun munkkien pinta on kauniin kullanruskea käännä ne varovasti toisinpäin ja paista. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla avulla talospaperilla vuoratulle lautaselle jäähtymään. Ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Laita uusi satsi munkkeja paistumaan ja sokeroi sillävälin hiukan jäähtyneet, mutta vielä "kosteat" munkit. 

Jäähdytä paistoöljy, siivilöi ja pullota. Viileässä säilytettyä paistoöljyä voi käyttää uudelleen 2-3 kertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti