1. helmikuuta 2018

Patongit esitaikinalla


Maukkaiden patonkien salaisuus on aika. Näiden patonkien leipominen aloitetaan jo edellisenä iltana esitaikinalla. Myös patonkien vaivaus- ja kohotusajat ovat pitkiä. Valmiit patongit ovat ihanan rapeakuorisia, ilmavia ja ennenkaikkea maukkaita. Tällä reseptillä valmistuu kolme reilua patonkia. Patonkien onnistumisen kannalta olisi hyvä, että käytössä on yleiskone, keittiövaaka, sekä patonkipelti. Samalla reseptillä valmistuu myös maukkaat valkosipulipatongit. Ripottele viillettyjen, kevyesti vedellä kostutettujen patonkien pinnalle reilusti valkosipulijauhetta ja paista kuten ohjeessa.


Esitaikina:
2 g hiivaa
65 g vettä
65 g vehnäjauhoja
2 g suolaa

Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Vaivaa taikina notkeaksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

esitaikina
330 g vettä
7 g hiivaa
470 g vehnäjauhoja
14 g suolaa

Mittaa yleiskoneen kulhoon esitaikina ja muut taikinan ainekset suolaa lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 10 minuuttia. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 30 minuuttia. 
Jaa taikina kolmeen osaan. Taputtele palat litteiksi, taita toinen reuna keskelle ja paina kämmenen alasyrjällä. Taita toinen reuna samoin ja paina jälleen kämmenen alasyrjällä. Anna taikinapalojen levätä 10 minuuttia. Muotoile varovasti rullaamalla taikinapalat patonkipellin mittaisiksi tangoiksi. Voitele patonkipelti huolelllisesti öljyllä ja nosta patongit pellille. Kohota patonkeja leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia, tai jääkaapissa n. 4 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle tyhjä pelti. Siivilöi patonkien pinnalle kevyesti jauhoja. Viillä patongit terävällä veitsellä. Laske uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Nosta pantongit rittilälle tyhjän pellin yläpuolelle. Kaada uunin alatasossa olevalle kuumalle pellille kupillinen kylmää vettä ja sulje uunin luukku. Päästä höyryt ulos 15 minuutin kuluttua uunin luukkua raottamalla. Jatka paistamista vielä n. 5 minuuttia, tai kunnes patonkien pinta on kauniin kullanruskea ja pohja kuulostaa kopauttaessa kumealta. Siirä patongit ritilälle jäähtymään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti