6. elokuuta 2017

Hot dog- sämpylät


Hot dogit ovat helppoa ja nopeaa syötävää. Tästä katuruokien klassikosta saa herkullisen aterian, kun näkee hiukan vaivaa ja leipoo hodareihin sämpylät itse. Sämpylöiden leipominen ei ole itsessään kovin työlästä, varsinkaan jos omistaa yleiskoneen, mutta pitkä kohotus vaatii aikaa. Valmiit sämpylät ovat ihanan pehmeitä ja kauniin värisiä. Sämpylöiden reseptin löysin täältä.


3 dl  maitoa
1 kananmuna
6 rkl (90 g)  huoneenlämpöistä voita
1 rkl sokeria
9-10 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunahiutaleita tai 1 ½ rkl perunamuusi- jauhetta
2 tl suolaa
1pss (11g) kuivahiivaa


maitoa voiteluun

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Mittaa kaikki taikinan ainekset isoon kulhoon, sekoita keskenään ja aloita vaivaaminen. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kiinteää, pehmeää ja joustavaa. Yleiskoneella aikaa meni n. 15 minuuttia. Nosta taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota kaksinkertaiseksi, n. 1 ½ tuntia. 
Muotoile taikinasta tanko ja paloittele tasakokoisiksi paloiksi, n. 13 kpl. Pyörittele palat pulliksi ja painele pullat litteiksi. Taita kiekon reunat keskelle ja paina sauma kiinni. Taita edelleen kaksinkerroin ja pyörittele, kunnes sämpylä on sopivan pituinen ja paksuinen. Nostele sämpylät pellille ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa 30-45 minuuttia.  Voitele kohonneet sämpylät maidolla. Paista 190 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti