23. maaliskuuta 2017

Vatruskat



Vatruska on karjalainen perinneleivonnainen, jonka taikina koostuu lähinnä perunasta. Täytteeksi vatruskoihin laitetaan keitettyä riisiä. Vaatimattomuudestaan huolimatta vatruskat ovat äärimmäisen herkullisia ja parhaimmillaan munavoin kanssa tarjoiltuna. Reseptinä käytin tätä. Tällä ohjeella valmistuu n. 20 vatruskaa.



Taikina:
800 g perunoita
25 g voita sulatettuna
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Täyte:
6 dl vettä
1 tl suolaa
2 ½ dl puuroriisiä
50 g voita

voisulaa            

Pese perunat ja keitä kuorineen. Tee täyte perunoiden kypsyessä. Kiehauta vesi kattilassa ja mausta suolalla. Lisää riisit. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin ja riisit ovat pehmenneet. Lisää voi ja anna jäähtyä.


Leikkaa kypsät perunat kuumana n. 4 osaan ja paina lusikkaa apuna käyttäen metallisiivilän läpi kulhoon. Kuoret jäävät siivilään. Mittaa perunoiden joukkoon voi ja suola, anna seoksen jäähtyä. Lisää taikinaan jauhot sekä kananmuna. Sekoita mahdollisimman vähän. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja pyörittele palloksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se n. 20 palaan. Taputtele taikinapalat runsaasti jauhotetulla pöydällä n. 10 cm kakkaroiksi. Annostele pohjan päälle lusikallinen täytettä ja taita puolikuun muotoon. Ummista vatruskat kahvilautasen avulla. Videossa kohdassa 1:56 näkyy, kuinka tuo ummistaminen lautasella tapahtuu. Paista 250 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja siinä on hieman tummia pilkkuja. Voitele voisulalla.






3 kommenttia:

  1. Mä en ole näitä koskaan maistanut, saati sitten tehnyt! Kaikki vaan aina kehuvat :D Pitänee maistaa, jos tulee tilaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on ehkä vähän alueellisia juttuja, itse olen Itä-Suomesta kotoisin niin on tullut tutuksi. Suosittelen tosissaan maistamaan näitä. 😊

      Poista
  2. Lisäsin riisiseokseen suolasieniä.
    Mehukkaita,

    VastaaPoista